Over Kulderzipke

Over Kulderzipke

Kulderzipke is de naam van mijn bedrijf in Retranchement West-Zeeuws-Vlaanderen. Het omvat natuuractiviteiten voornamelijk wildplukwandelingen en de verhuur van 2 vakantiehuisjes.

Ik ben aan de naam Kulderzipke gekomen door de gelijknamige Vlaamse televisieserie, waar ik vroeger met de kinderen graag naar keek. De serie gaat over een boerenjongen, genaamd Kulderzipken. Daar mijn bedrijf in de polder ligt vond ik de naam hier wel passen.

Het domein.

Kulderzipke ligt in de polder van het West- Zeeuws- Vlaamse Retranchement. In een landelijke omgeving van kronkelwegen met knotwilgen en knotpopulieren. Het domein is 5 hectare groot. Het heeft al een ware metamorfose ondergaan. De nog aanwezige schuren zijn opgeknapt. In het weiland is aan de ene kant een hoogstamfruitboomgaard aangeplant en aan de andere kant een bos/ voedselbos. Rond het weiland en tussen de verschillende fruitboomweitjes heb ik heggen aangeplant van meidoorn, liguster, Gelderse roos, eglantier, hondsroos en veldesdoorn. Achteraan op het domein ligt een kikkerpoel en een bloemenweide. Het is nog in volle ontwikkeling, maar reigers, ooievaars, torenvalken, vlinders, bijen, uilen en boomkikkers hebben het hier al ontdekt. 

 Een fijne plek voor mens en dier.

Wat is wildplukken en waarom zou je wildplukken?

Wildplukken wil zeggen dat je wilde planten (wat mensen kennen als onkruid) plukt, om ze vervolgens culinair of medicinaal te gebruiken. 

De meeste mensen weten niet dat wilde planten waardevol zijn. Ze bezitten veel meer vitaminen en mineralen dan de groenten en fruit uit de supermarkt. Dat komt omdat wilde planten niet zijn doorgekweekt, niet bemest, niet bespoten en niet genetisch gemanipuleerd. Wilde planten zijn lokaal, van het seizoen, vers en gratis. Het is een goede aanvulling op onze voeding.

WIE BEN IK? 

Ik ben Ingrid Vanbrabant. Geboren in Leuven (B) in 1965. Woon sinds 1989 in Zeeuws- Vlaanderen. Was van kinds af aan al begaan met de natuur.  Zat op de kleuterschool liever naar de vogels buiten te kijken. Had een vogelkerkhof in de tuin van al die jonge, naakte musjes die uit het nest vielen en stierven.

Zat een aantal jaren op scouting. Ging als kind het liefst met mijn fiets naar het park in de buurt om te genieten van de vogelgeluiden en het geluid van de wind door de bomen. Toen mijn eigen kinderen op de basisschool zaten werd ik natuurouder op school en deed ik een opleiding tot natuurdocent.

Ik geef al lange tijd natuurexcursies voor kinderen.

  • In 2017 heb ik de wildplukjaaropleiding van herboriste Lieve Galle gevolgd.
  • In 2018 heb ik mijn eerste wildplukwandelingen gegeven in Cadzand- dorp.
  • In 2019 heb ik mijn eerste wildplukwandeling op mijn eigen domein gegeven.  
  • In 2019 ben ik afgestudeerd als herboriste aan de Europese Academie te Gent.
  • In 2020 heb ik opleiding fytotherpie en aromatherapie aan de Europese Academie gevolgd.

Ga mee op pad! Er gaat een wereld voor je open!

Kulderzipke wildplukwandelingen

WILDPLUKWANDELINGEN

Bekijk alle wandelingen en andere activiteiten en reserveer direct.

 

Kruiden, grassen en zaden

WILDPLUKWANDELINGEN

Tijdens de wandeling laat ik zien welke planten, bomen en struiken er groeien. Ik vertel welke planten eetbaar zijn en hoe we ze kunnen gebruiken. Klik hier…

Handige informatie:

Er is een toilet aanwezig voor mindervaliden.

De wandelpaden op het domein zijn toegankelijk voor rolstoel en kinderwagen.

Voor kinderen is er een, fietscrossbaan, speelnatuur, zandberg met schelpen en haaientanden.