AGENDA & RESERVEREN

Agenda 2023

Wildplukwandelingen

Tijdens de wandeling laat ik zien welke planten, bomen en struiken er groeien. Ik vertel welke planten, bessen, zaden en blaadjes van bomen en struiken we kunnen eten. Ik vertel hoe we ze kunnen gebruiken. Bekijk hier onze voorwaarden.

Nieuw!

Wildplukjaaropleiding

Kosten:

Kosten: Volwassenen: € 480,–

Eetbare wilde planten leren kennen in een jaaropleiding??

Altijd al de rijkdom van wilde planten willen ontdekken? Met al je zintuigen de natuur beleven? Dichter bij de natuur willen komen? Dan is deze jaaropleiding iets voor jou. 

Van het vroege voorjaar tot het najaar gaan we elke maand een dag de natuur in. Dus elke maand leer je andere planten kennen of dezelfde planten in een ander stadium van hun groei. We leren je hoe je veilig en duurzaam planten kunt plukken. 

Maar dat is niet alles. Elke lesdag maken we ook een lunch met de wilde planten die we ’s morgens hebben geplukt. Dat kan een pesto zijn of een soep of een quiche of nog veel meer. Daarnaast maken we ook elke lesdag een niet eetbare bereiding. Bijvoorbeeld een zalf of een tinctuur. 

Wat weet je na deze opleiding?

Aan het einde van het jaar kun je ongeveer 60 eetbare planten, struiken en bomen herkennen. Dan heb je elke plant zo vaak gezien, dat je ze vol vertrouwen en veilig kunt plukken. Je weet dan ook welk deel van de plant je kunt gebruiken en wanneer je moet plukken. Daarnaast heb je hebt zoveel recepten dat je de planten om je heen toe kunt voegen aan je dagelijkse menu. En heb je heel veel bereidingen gemaakt zoals zalf, zeep, tinctuur etc. En beschik je over een compleet digitaal naslagwerk van alle planten met foto’s, alle recepten en alle bereidingen. 

Wie geven de opleiding?

Ingrid Vanbrabant en Bea Logtenberg zijn gediplomeerde herboristen en zeer ervaren wildplukkers. Zij kennen de planten en weten wat je ermee kunt doen. Daarnaast weten ze ook wat planten medicinaal kunnen toevoegen. Voor het maken van een zalf of een zeep draaien ze hun hand niet om. Dus ook die aspecten komen aan bod. Het is onze missie en passie om de kracht van planten bekender te maken bij een groter publiek. Niet in een theoretische vorm, maar zelf kijken, proeven, voelen, ruiken en doen. Jullie gaan dus heel veel zelf aan de slag. 

Waar is het?

In Retranchement. Het domein Kulderzipke ligt in een landelijke omgeving van kronkelwegen met knotwilgen en knotpopulieren. Het is 5 hectare groot. Hier gaat de natuur zijn eigen gang, hier staan de planten die van nature hier groeien en die we als mens ook nodig hebben als een aanvulling op onze voeding. Hier kunnen we ook veilig plukken, omdat het een afgeschermd privé domein is. Er is een ruime workshopruimte voorhanden met alle voorzieningen, waar we alle bereidingen doen. Ook zijn er diverse plekjes buiten om lekker even te zitten en van de natuur te genieten. 

Wanneer is het?

Deze dag moet nog beslist worden. Het wordt een zaterdag of een zondag, 1 keer per maand. De dag waarop de meesten kunnen wordt de lesdag.

Vermeldt dus duidelijk bij je aanmelding of je op zaterdag of zondag kan. Kun je op allebei de dagen laat dat dan ook weten. Na je aanmelding ontvangt je een bevestiging.

De volgende weekenden zijn gepland. 25  en 26 maart, 29 en 30 april, 3 en 4 juni, 24 en 25 juni. 29 en 30 juli, 26 en 27 augustus, 23 en 24 september en 28 en 29 oktober. De dagen beginnen om 10.00 en eindigen tussen 16.00 en 17.00 uur. In totaal zijn het 8 lesdagen.

Wat kost het?

De jaaropleiding kost 480 euro voor 8 lesdagen. Alle kosten zitten daarin. Dus alles voor de lunch, koffie, thee etc. Maar ook alles voor alle bereidingen, dus ook de tubes, de zalfpotjes etc. Soms wordt gevraagd een leeg jampotje of een lege fles mee te nemen, maar dat is dan ook alles. Het is niet mogelijk om per lesdag in te schrijven. 

Hoe ziet een lesdag eruit?

We beginnen natuurlijk met een kop koffie of thee en een stukje uitleg over de dag. Daarna gaan we de natuur in. We doen een wandeling van 1 tot 1,5 uur. We gaan naar de planten kijken, proeven, ruiken en voelen, zodat we ze goed leren kennen. Ook geven we informatie over de medicinale werking van planten. Daarna gaan we onze eigen lunch maken met geplukte wilde kruiden en natuurlijk alles lekker opeten. 

Na de lunch gaan we weer een kruidenwandeling maken. Andere planten zien en wat herhalen. Daarna doen we een niet eetbare bereiding, bijvoorbeeld een tinctuur, een zalf, een crème, een zeep, een shampoo, een parfum. Tussendoor is er natuurlijk tijd voor koffie, thee en een praatje. Ook zijn er allerlei boeken voorhanden om in te kijken en ideeën op te doen.

Wil je je aanmelden?

Doe dat dan in ieder geval voor 1 januari 2023. Er kunnen maximaal 20 mensen aan de jaaropleiding deelnemen dus meld je zo snel mogelijk aan. Zet bij de opmerkingen of je beide weekenddagen kan of alleen de zaterdag of alleen de zondag. Op basis daarvan bepalen we de meest geschikte dag, zodat de meeste mensen die zich inschrijven deel kunnen nemen.  De jaaropleiding kan alleen doorgaan bij voldoende deelnemers.  Dus een bevestiging of de opleiding doorgaat ontvang je pas later. 

Met wilde groeten, 

Ingrid Vanbrabant

Bea Logtenberg

Direct reserveren, klik hier!

Ochtend-wildplukwandeling.

€ 12,50 (per persoon)

10.15 - 12.00 uur. Vanaf 13 jaar.

We maken een wandeling over het domein. Je leert planten herkennen en leert welke eetbaar/giftig zijn. Onderweg ruiken en proeven we. We eindigen met koffie, thee, fris en wat lekkers.

Data: elke donderdag in juli, augustus, september.

Juli:
Do: 6 juli
Do: 13 juli
Do: 20 juli
Do: 27 juli

Augustus:
Do: 3 augustus
Do: 10 augustus
Do: 17 augustus
Do: 24 augustus
Do: 31 augustus

September:
Do: 7 september
Do: 14 september
Do: 21 september
Do: 28 september

In juni en oktober op aanvraag!

Verplicht aanmelden, klik hier!

Namiddag-wildplukwandeling.


€ 20,00 (per persoon) 

15.30 uur- 18:00 uur. Vanaf 13 jaar.

We maken een wandeling over het domein. Je leert planten herkennen en leert welke eetbaar/ giftig zijn. Onderweg ruiken en proeven we. Daarna volgt een proeverij.

Data: elke dinsdag in juli en augustus

Extra wandeling: Zaterdag 10 juni

Juli
4 juli
11 juli
18 juli
25 juli

Augustus
1 augustus
8 augustus
15 augustus
22 augustus
29 augustus

september en oktober op aanvraag!

Direct reserveren, klik hier!

Wildplukwandeling met lunch en kookworkshop

€ 50,00 (per persoon)

10.00 - 16.30/17:00 uur. 

Een hele dag leren over wilde planten en vooral veel kokkerellen en proeven. Volledig dagprogramma op de site.

Inloop vanaf 10:00 uur met koffie/ kruidenthee en wat lekkers. Ik geef uitleg over wildpluk/ planten.

Wildplukwandeling over het domein. We verzamelen planten voor de lunch en workshop.

Wildpluklunch. In de namiddag maken we nog iets om mee naar huis te nemen en sluiten we af met zelfgemaakte hapjes en borrel. 

Data:

Zaterdag 17 juni
Zaterdag 15 juli
Zaterdag 12 augustus
Zaterdag 16 september
Zaterdag 7 oktober

Verplicht aanmelden

Direct reserveren, klik hier!

Dauwtrappen

Zondag 23 juli vertrek om 7:00 uur

Zondag 6 augustus vertrek om 7:00 uur

Kosten:
Kosten: Volwassenen: € 10,–

We maken een wandeling van 4 km in de polder rond Kulderzipke. De wandeling is niet bedoeld om planten onderweg te bekijken. Het gaat om de natuurbeleving in de vroege ochtend. Het is dus geen wandeling waarbij gepraat wordt maar waar iedere wandelaar zijn zintuigen laat prikkelen. 

Bij terugkomst wacht er een lekker ontbijt en mag er weer volop gepraat worden. 

Direct reserveren, klik hier!

Wildpluk voor kids vanaf 6 jaar

Woensdag 19 juli 2023 om 10:30 - 12:00 uur

Woensdag 9 augustus 2023 om 10:30 - 12:00 uur

Wildplukken, met korte kookworkshop en proeverijtje.

€ 10,- per kind. 

Direct reserveren, klik hier!

Voor FAMILIE EN/OF VRIENDEN

Datum, tijdstip verplicht af te spreken. 

Wildplukwandeling met koffie, thee, ...

Kosten:
Volwassenen € 12,50
Kinderen, 0 t/m 3 jaar: Gratis
Kinderen, 4 t/m 12 jaar: € 8,–

Datum, tijdstip verplicht af te spreken.  

Direct reserveren, klik hier!

Wildpluk met proeverij

Kosten:
Volwassenen: € 20,–
Kinderen, 3 t/m 5 jaar: € 4,–
Kinderen, 6 t/m 12 jaar: € 8,–

Datum, tijdstip verplicht af te spreken.  

Direct reserveren, klik hier!

Wildplukwandeling met lunch en kookworkshop
(10.00 - 16.30/17.00 uur)

Kosten:
Kosten: Volwassenen: € 50,–
Kinderen: 5 t/m 12 jaar € 15,–
Kinderen: 13 t/m 16 jaar € 20,00

Datum, tijdstip verplicht af te spreken.  

Direct reserveren, klik hier!

Reserveer hier

U kunt via dit e-mailformulier reserveren.

U staat op de deelnemerslijst / u hebt een afspraak, zodra u betaald heeft.

Rekeningnummer : NL82INGB0006120893 tnv. Kulderzipke. Wij bevestigen uw reservering binnen 7 dagen. Heeft u deze niet ontvangen, neem dan telefonisch contact met ons op via: 06-23441550

Vermeld uw naam; naam en datum activiteit. Bekijk hier onze voorwaarden.

Algemene voorwaarden

Kulderzipke wildplukwandelingen

VOLGENDE WANDELING

Vanaf april gaan onze evenementen weer door! Bezoek onze Agenda en Reserveringspagina en reserveer direct.

 

WIE BEN IK?

Ik ben Ingrid Vanbrabant. Geboren in Leuven (B) in 1965. Woon sinds 1989 in Zeeuws-Vlaanderen. Was van kinds af aan al begaan met de natuur. Lees meer…

 

Handige informatie:

Er is een toilet aanwezig voor mindervaliden.

De wandelpaden op het domein zijn toegankelijk voor rolstoel en kinderwagen.

Voor kinderen is er een, fietscrossbaan, speelnatuur, zandberg met schelpen en haaientanden.